Curly Coated Retriever

De Curly Coated Retriever

een korte beschrijving van het ras

De Curly Coated Retriever is een sterke, fiere verschijning met een zeker mate van elegantie en een kenmerkende vacht.  Hij is intelligent, stabiel en betrouwbaar, moedig, vriendelijk, vol zelfvertrouwen en onafhankelijk.  Kan zich wat afstandelijk tonen.

Rasstandaard

Hoofd en schedel: 
Hoofd wigvormig zowel van voren als in profiel. Hoofd moet in verhouding tot het lichaam zijn. Lichte stop. Voorsnuit en schedel moeten van gelijke lengte zijn. Bovenbelijning van schedel en snuit parallel. Neus zwart bij de zwarte en bruin bij de leverkleurige variant.

Ogen: 
Groot, niet prominent, ovaalvormig en schuin geplaatst. Donkerbruin bij de zwarte en bij de leverkleurige in passend bij de kleur van de vacht.

Oren: 
Tamelijk klein. Iets boven ooghoogte aangezet. Vlak tegen het hoofd gedragen en bedekt met kleine krullen.

Snuit: 
Sterke kaken, volledig en regelmatig schaargebit; dat wil zeggen dat de tanden in de bovenkaak nauw aansluiten over die in de onderkaak, en recht in de kaak staan.

Nek: 
Sterk en licht gebogen, middelmatig lang, vrij van keelhuid en vloeiend overgaand in goed naar achteren geplaatste schouders.

Voorhand: 
Gespierde en naar achteren geplaatste schouders. Lengte opperarm en schouderblad bijna gelijk. Voorbenen recht met sterke middenvoet en goed onder het lichaam geplaatst.

Lichaam: 
Diepe borst met goed gebogen ribben, ovaal in dwarsdoorsnede. Borstdiepte tot aan de ellebogen. Voorborst zichtbaar. Ribben liggen goed naar achteren en gaan over in korte diepe en krachtige lendenen. In de flanken licht oplopende onderbelijning. Sterke en rechte bovenbelijning. Het lichaam, gemeten vanaf de punt van het boeggewricht tot de zitbeen knobbel, is iets langer dan de schofthoogte.

Achterhand: 
Sterk en gespierd. Matige kniehoeking. Spronggewrichten tamelijk laag geplaatst en goed gehoekt.

Voeten: 
Rond en gesloten met goed gebogen tenen.

Staart: 
Zet de bovenbelijning vloeiend voort. Reikt ongeveer tot aan de hak. In beweging wordt de staart recht en in het verlengde van de bovenbelijning gedragen.

Gangwerk: 
Moeiteloos krachtig gangwerk, goed uitgrijpend en energiek. Beweging evenwijdig, bij hogere snelheid neigen de benen naar éénsporigheid.

Vacht: 
Lichaam bedekt met een dikke massa kleine, strak gekroesde krullen, die dicht tegen de huid aan liggen, vanaf de jachtknobbel tot aan het puntje van de staart. Geen ondervacht of kale plekken. Overal elders is het haar kort.

Kleur: 
Zwart of leverkleurig.

Maat: 
Ideale schouderhoogte voor reuen 69 centimeter (27 inches) en voor teven 64 centimeter (25 inches).

Fouten: 
Iedere afwijking van de hierboven genoemde punten moet als fout worden aangemerkt. De beoordeling van de ernst van de fout moet in verhouding zijn tot de mate waarin de fout zich voordoet.
  
Noot: 
Reuen behoren twee duidelijk normale testikels te hebben, die volledig in het scrotum zijn ingedaald. 
Alleen functionele en klinisch gezonde honden, met een typische conformatie mogen gebruikt worden voor de fok.  

Foto's

Ziektes

Heupdysplasie (HD) is een ontwikkelingsstoornis van de heupgewrichten. Het kan erfelijk zijn, maar omgevingsfactoren spelen ook een rol bij de ontwikkeling. Een hond kan veel last hebben van HD, maar dat hoeft niet. Aan de buitenkant kun je niet zien of een hond HD heeft, dus als je hond goed kan lopen, hoeft dat nog niet te zeggen dat zijn heupen perfect zijn. Om echt te kunnen zien of je hond HD heeft, zijn (digitale) röntgenfoto’s van zijn heupen nodig.

Beoordelen van de HD-foto’s

Een speciale commissie kijkt bij het beoordelen van de foto’s naar de vorm van de heupkommen en de heupkoppen, de diepte van de heupkommen, de aansluiting van de heupkoppen in de heupkommen en de aanwezigheid van botwoekeringen langs de randen van de heupgewrichten.

Een indicatie voor de kwaliteit van de heupgewrichten is de zogenaamde "Norbergwaarde". Hoe hoger de Norbergwaarde, hoe dieper de kop van het bovenbeen in de kom van de heup zit. Als de kop diep in de kom zit, dan zit dat vaak goed stevig en is er minder kans op botwoekeringen en andere problemen. Een hond met ondiepe heupkommen en/of een slechte aansluiting van de gewrichtsdelen en kan vaak niet meer de hoogste score (A) halen.

Een normale of zelfs hoge Norbergwaarde betekent helaas niet zonder meer dat de betreffende hond goede heupgewrichten heeft. De uiteindelijke HD-beoordeling is namelijk ook van meerdere factoren afhankelijk, zoals de aansluiting van de gewrichtsdelen en eventuele botafwijkingen. Er is een rechtstreekse koppeling tussen de ernst van de botafwijkingen en de uitslag: zeer lichte botafwijkingen (1) leiden tot de beoordeling HD B, lichte botafwijkingen (2) leiden tot de beoordeling HD C, en ernstige botafwijkingen (3) leiden tot de beoordeling HD D.

Er kan ook sprake zijn van "vormveranderingen". Meestal gaat het dan om een afvlakking van de voorste rand van de heupkom. De aanwezigheid hiervan wordt wel vermeld, maar heeft in het algemeen geen doorslaggevende betekenis voor de einduitslag.
Alle gegevens samen bepalen de definitieve eindbeoordeling. Het kan zijn dat slechts één aspect de doorslag geeft, maar het kunnen ook meerdere factoren samen zijn die de uiteindelijke eindbeoordeling bepalen. Je kunt dit afleiden uit de informatie op het certificaat.

Uitslag van het HD-onderzoek

Er zijn verschillende FCI-einduitslagen mogelijk:

HD A (=negatief): je hond is op basis van de röntgenfoto vrij van HD; dit betekent niet dat je hond geen "drager" van de afwijking kan zijn.

HD B (=overgangsvorm): op de foto’s zijn kleine veranderingen zichtbaar die het gevolg zijn van heupdysplasie.

HD C (=licht positief) of HD D (=positief): je hond laat duidelijke veranderingen zien die passen in het ziektebeeld van HD.

HD E (=positief in optima forma): de heupgewrichten zijn ernstig misvormd.

Houd er rekening mee dat een HD A uitslag niet betekent dat je hond nooit last zal krijgen van HD. Omgekeerd betekenen duidelijke misvormingen ook niet dat de hond er beslist last van zal krijgen. Het is wel verstandig om er op te letten dat je (de heupgewrichten van) je hond niet te zwaar belast. In geval van twijfel kun je dit met je dierenarts bespreken.

Bronvermelding: Raad van Beheer Nederland 

Fokkers

Voorlopig zijn er bij onze leden geen fokkers van de Curly Coated Retriever

© Koninklijke Belgian Retriever Club 2020 - Webdesign & maintenance: Dogsite.be