Curly Coated Retriever

De Curly Coated Retriever

een korte beschrijving van het ras

De Curly Coated Retriever is een sterke, fiere verschijning met een zeker mate van elegantie en een kenmerkende vacht.  Hij is intelligent, stabiel en betrouwbaar, moedig, vriendelijk, vol zelfvertrouwen en onafhankelijk.  Kan zich wat afstandelijk tonen.

Rasstandaard

Hoofd en schedel: 
Hoofd wigvormig zowel van voren als in profiel. Hoofd moet in verhouding tot het lichaam zijn. Lichte stop. Voorsnuit en schedel moeten van gelijke lengte zijn. Bovenbelijning van schedel en snuit parallel. Neus zwart bij de zwarte en bruin bij de leverkleurige variant.

Ogen: 
Groot, niet prominent, ovaalvormig en schuin geplaatst. Donkerbruin bij de zwarte en bij de leverkleurige in passend bij de kleur van de vacht.

Oren: 
Tamelijk klein. Iets boven ooghoogte aangezet. Vlak tegen het hoofd gedragen en bedekt met kleine krullen.

Snuit: 
Sterke kaken, volledig en regelmatig schaargebit; dat wil zeggen dat de tanden in de bovenkaak nauw aansluiten over die in de onderkaak, en recht in de kaak staan.

Nek: 
Sterk en licht gebogen, middelmatig lang, vrij van keelhuid en vloeiend overgaand in goed naar achteren geplaatste schouders.

Voorhand: 
Gespierde en naar achteren geplaatste schouders. Lengte opperarm en schouderblad bijna gelijk. Voorbenen recht met sterke middenvoet en goed onder het lichaam geplaatst.

Lichaam: 
Diepe borst met goed gebogen ribben, ovaal in dwarsdoorsnede. Borstdiepte tot aan de ellebogen. Voorborst zichtbaar. Ribben liggen goed naar achteren en gaan over in korte diepe en krachtige lendenen. In de flanken licht oplopende onderbelijning. Sterke en rechte bovenbelijning. Het lichaam, gemeten vanaf de punt van het boeggewricht tot de zitbeen knobbel, is iets langer dan de schofthoogte.

Achterhand: 
Sterk en gespierd. Matige kniehoeking. Spronggewrichten tamelijk laag geplaatst en goed gehoekt.

Voeten: 
Rond en gesloten met goed gebogen tenen.

Staart: 
Zet de bovenbelijning vloeiend voort. Reikt ongeveer tot aan de hak. In beweging wordt de staart recht en in het verlengde van de bovenbelijning gedragen.

Gangwerk: 
Moeiteloos krachtig gangwerk, goed uitgrijpend en energiek. Beweging evenwijdig, bij hogere snelheid neigen de benen naar éénsporigheid.

Vacht: 
Lichaam bedekt met een dikke massa kleine, strak gekroesde krullen, die dicht tegen de huid aan liggen, vanaf de jachtknobbel tot aan het puntje van de staart. Geen ondervacht of kale plekken. Overal elders is het haar kort.

Kleur: 
Zwart of leverkleurig.

Maat: 
Ideale schouderhoogte voor reuen 69 centimeter (27 inches) en voor teven 64 centimeter (25 inches).

Fouten: 
Iedere afwijking van de hierboven genoemde punten moet als fout worden aangemerkt. De beoordeling van de ernst van de fout moet in verhouding zijn tot de mate waarin de fout zich voordoet.
  
Noot: 
Reuen behoren twee duidelijk normale testikels te hebben, die volledig in het scrotum zijn ingedaald. 
Alleen functionele en klinisch gezonde honden, met een typische conformatie mogen gebruikt worden voor de fok.  

Foto's

Ziektes

Hier komen de voorkomende ziektes van de Curly Coated Retriever

Fokkers

Voorlopig zijn er bij onze leden geen fokkers van de Curly Coated Retriever

© Koninklijke Belgian Retriever Club 2020 - Webdesign & maintenance: Dogsite.be